Preview

Agricultural Engineering (Moscow)

Advanced search

THERMOGRAM ANALYSIS OF PULSE-TYPE IR DRYER

https://doi.org/10.26897/2687-1149-2020-3-55-59

Abstract

In the course of the study, the authorrs analysed the thermograms of plant raw materials that were dried in the pulse-type IR dryer at a constant surface temperature using a relay controller. Therefore, they identified the relationship between the changes in the frequency of the regulator functioning and the kinetics of moisture removal from raw materials. Thermograms, in the considered case, are arrays of numerical values of time points and temperature variations at those points of the dried raw materials where thermocouples are located. These thermograms were digitally filtered using the Fourier transform (FT) using the Cooley-Tukey algorithm. This analysis showed that the frequency of the regulator functioning during the drying process can be described as a dynamic model of a bi-capacity inertial link that characterizes the process of dehumidification as a general decrease in moisture content in the raw materials in the presence of a time-varying gradient of moisture content over the depth of the raw materials. The end of the drying process is characterized by a decrease in the frequency of the relay controller operation. The timely finishing of the drying process allows reducing the waste of energy for drying and saving a larger amount of biologically active substances in the dried products.

About the Authors

ALEKSEI A. Zavaliy
V.I. Vernadsky Crimean Federal University
Russian Federation


LYUDMILA A. Lago
V.I. Vernadsky Crimean Federal University
Russian Federation


ALEKSANDR S. Rybalko
Research Institute of Agriculture of Crimea
Russian Federation


References

1. Завалий А.А., Снежкин Ю.Ф. Разработка и тепловое моделирование устройств инфракрасной сушки термолабильных материалов. Симферополь: ИТ «Ариал», 2016. 263 с.

2. Рудобашта С.П., Проничев С.А. Организация осциллирующего режима ИК-сушки зерна с помощью информационно-измерительной и управляющей системы // Хранение и переработка сельхозсырья. 2006. № 8. С. 72-75.

3. Григорьев И.В., Рудобашта С.П. Импульсная инфракрасная сушка семян овощных культур // Вестник ФГОУ ВПО «МГАУ имени В.П. Горячкина». 2009. № 4. С. 7-10.

4. Зуев Н.А., Рудобашта С.П., Зотова Е.Ю., Зуева Г.А. Стимуляция семян путём импульсной инфракрасной сушки // Хранение и переработка сельхозсырья. 2012. № 5. С. 27-29.

5. Рудобашта С.П., Григорьев И.В. Импульсная инфракрасная сушка семян овощных культур, нетрадиционных и редких растений // Промышленная теплотехника. 2011. Т. 33. № 8. С. 85-90.

6. Снежкин Ю.Ф., Боряк Л.А., Избасаров Д.С. Энергосбережение и интенсификация процесса сушки импульсным ИК-облучением // Промышленная теплотехника. 2001. № 4-5. С. 90-94.

7. Завалий А.А., Рыбалко А.С., Лаго Л.А. Устройство инфракрасной сушки сельскохозяйственного сырья при пониженном давлении // Аграрный вестник Урала. 2017. № 06 (160). С. 42-49.

8. Завалий А.А., Лаго Л.А. Исследование равномерности процесса инфракрасной сушки растительного сырья в многоярусном шкафном устройстве // Известия сельскохозяйственной науки Тавриды. 2019. Вып. № 17(180). С. 115-124.

9. Устройство для импульсной инфракрасной сушки термолабильных материалов: патент № 193685 Российская Федерация, МПК7 F26B9/06 (2019.05); F26B3/30 (2019.05); F26B25/22 (2019.05) / А.А. Завалий, В.С. Паштецкий, В.С. Рутенко, А.С. Рыбалко, Л.А. Лаго; заявл. 20.03.2019; опубл. 11.11.2019, Бюл. № 32.

10. Марпл-мл. С.Л. Цифровой спектральный анализ и его приложения: Пер. с англ. М.: Мир, 1990. 584 с.

11. Исаченко В.П. Теплопередача: учеб. для вузов / В.П. Исаченко, В.А. Осипова, А.С. Сукомел. М.: Энергия, 1975. 488 с.

12. Лыков А.В. Теория теплопроводности. М.: Высшая школа, 1967. 600 с.

13. Ярышев Н.А. Теоретические основы измерения нестационарной температуры. 2-е изд., перераб. Л.: Энергоатомиздат, Ленингр. отд., 1990. 256 с.


Review

For citations:


Zavaliy A.A., Lago L.A., Rybalko A.S. THERMOGRAM ANALYSIS OF PULSE-TYPE IR DRYER. Agricultural Engineering (Moscow). 2020;(3):55-59. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/2687-1149-2020-3-55-59

Views: 64


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2687-1149 (Print)
ISSN 2687-1130 (Online)