BENCH DESIGN AND STUDY OF PHYSICAL AND MECHANICAL CHARACTERISTICS OF A TEAT CUP LINER WITH ANTIBACTERIAL FILLER
https://doi.org/10.26897/2687-1149-2020-3-22-26
Abstract
He research purpose is to develop test benches and study the change in the physicomechanical properties of a teat cup liner depending on the content of antibacterial filler powder in it. The developed test bench includes a teat cup with a teat cup liner, a vacuum level setter, a vacuum meter and a multimeter. The milk tube plug of the teat cup liner contains a light-emitting diode, and its head plug - a photoresistor. A vacuum increase in the internal cavity of the teat cup liner caused a compression of its walls and decrease of light flux supplied from the light-emitting diode to the photoresistor, readings of which are recorded by the multimeter. The elongation of the teat cup liner was determined on a separate bench with a load of 6 kg. The tests were carried out for three sets of DD00.041 А1 RB teat cup lines, with four samples per a milking machine. The 1st set contained 0%, the 2nd - 3% and in the 3rd one - 5% of silver-based filler developed by the ECOS company. Measurements were carried out after 20, 60 and 110 hours of operation of milking machines with studied teat cup liners connected to a laboratory milking plant. It has been found that adding the filler to a teat cup liner increases its rigidity. In the initial state, the closing vacuum at 0% amounted to 24 kPa, at 3% - 26 kPa, at 5% - 30 kPa. After 110 hours of operation, the closing vacuum was reduced at 0% by 6 kPa, at 3% - by 6 kPa, at 5% - by 8 kPa. In the initial state, the extension of the teat cup liner sleeve at 0% was 25 mm, at 3% - 22.5 mm, at 5% - 20.5 mm. After 110 hours of operation, the elongation increased at 0% by 12 mm, at 3% - by 11mm, at 5% - by 10.3 mm. After 110 hours of operation, no changes were observer on the surface of the liner with no filler, in the 3% samples there appeared rough strips 40.. .50 mm long, while in the 5% samples there appeared through cracks 20.. .35 mm long. Thus the best characteristics have been found with a 3% filler.
About the Authors
YURYG. . IvanovRussian Federation
YELENA V. Mashoshina
Russian Federation
LYUDMILA N. Verlikova
Russian Federation
DARIA G. Geletiy
Russian Federation
References
1. Ерохин М.Н., Кирсанов В.В., Казанцев С.П. Структурно-технологическое моделирование процессов и функциональных систем в молочном скотоводстве // Научные труды ГНУ ВНИИМЖ Россельхозакадемии. 2007. Т. 17. № 1. С. 19-31.
2. Кирсанов В.В. Сравнительный анализ и подбор систем мониторинга здоровья КРС / В.В. Кирсанов, Ф.Е. Владимиров, Д.Ю. Павкин, С.С. Рузин, С.С. Юрочка // Вестник Всероссийского научно-исследовательского института механизации животноводства. 2019. № 1 (33). С. 27-31.
3. Иванов Ю.Г. Адресное обслуживание животных на молочной ферме // Зоотехния. 2005. № 5. С. 16-19.
4. Иванов Ю.Г., Сидоренко М.С., Голубятников В.А. Исследования микропроцессорной системы дистанционного мониторинга сигналов коров // Вестник ФГОУ ВПО «МГАУ имени В.П. Горячкина». 2015. № 2 (66). С. 7-13.
5. Иванов Ю.Г., Дюльгер Г.П., Сидоренко М.С. Системы дистанционного контроля сигналов коров // Зоотехния. 2014. № 12. С. 6-7.
6. Атаманкина Л.Н., Габдуллин Г.Г., Иванов Ю.Г. Роботизированная технология производства молока от индивидуально взятой коровы // В сб.: Актуальные направления развития техники и технологий в России и за рубежом - реалии, возможности, перспективы. Материалы III Всероссийской научно-практической конференции. 2018. С. 120-124.
7. Иванов Ю.Г., Габдуллин Г.Г., Атаманкина Л.Н. Обоснование структурной схемы получения высококачественного молока с индивидуальными особенностями коров на роботизированных фермах // Инновации в сельском хозяйстве. 2018. № 3 (28). С. 561-570.
8. Цой Ю.А. Разработка бактерицидных композиций для импегирования пищевой резины / Ю.А. Цой, Л.И. Ринк, М.Н. Фильков, В.В. Приходько, С.С. Хохлов // Инновации в сельском хозяйстве. 2018. № 2 (27). С. 348-355.
9. Цой Ю.А., Фильков М.Н., Кононенко А.Б. Исследование влияния многофункциональной добавки РЕАЛМ-1 на бактерицидные свойства сосковой резины // Вестник ВНИИМЖ. 2016. № 1 (21). С. 82-84.
10. Цой Ю.А., Кирсанов В.В., Фильков М.Н. Испытания сосковой резины с бактериостатическими свойствами // Сельский механизатор. 2016. № 2. С. 22-23.
11. Цой Ю.А., Кирсанов В.В., Фильков М.Н., Кононенко А.Б. Исследование влияния добавки РЕАЛМ1 на бактерицидные свойства сосковой резины // Вестник ВНИИМЖ. 2016. № 1 (21). С. 82-84.
12. Цой Ю.А. и др. Бактериостатическое действие модифицирующих добавок на поверхность изделий из резины, сверхвысокомолекулярного полиэтилена и поликарбоната // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2015. № 4. С. 14-16.
13. Карташов Л.П., Поздняков В.Д., Козловцев А.П., Трубников В.В. Универсальное приспособление (стенд) для контроля (оценки) физико-механических свойств резиновых чулок доильных аппаратов // Известия Оренбургского аграрного университета. 2012. № 6 (38). С. 83-86.
14. Карташов Л.П., Цвяк А.В., Поздняков В.Д., Трубников В.В. О комплексной оценке доильных аппаратов // Известия Оренбургского аграрного университета. 2012. № 6 (38). С. 86-88.
15. Карташов Л.П., Трубников В.В. Способ оценки доильных аппаратов // Известия Оренбургского ГАУ 2011. № 2. С. 74-75.
16. Карташов Л.П., Цвяк А.В., Фененко А.И., Трубников В.В. Сравнительная оценка доильных стаканов по температурным характеристикам сосков // Механизация и электрификация сельского хозяйства: Межведомственный тематический научный сборник. Вып. 84. Глеваха. 2010 (на укр. яз.). С. 23-26.
17. Трубников В.В. Сравнительная оценка современных доильных апааратов: автореф. дис. канд. техн. наук по специальности 05.20.01. Оренбург: Издательский центр ОГАУ 2011. 20 с.
18. Цвяк А.В., Трубников В.В. Способы оценки современных доильных аппаратов // В сб.: Материалы XVI Международного симпозиума по машинному доению сельскохозяйственных животных. 2012. С. 294-298.
Review
For citations:
Ivanov Yu., Mashoshina Ye.V., Verlikova L.N., Geletiy D.G. BENCH DESIGN AND STUDY OF PHYSICAL AND MECHANICAL CHARACTERISTICS OF A TEAT CUP LINER WITH ANTIBACTERIAL FILLER. Agricultural Engineering (Moscow). 2020;(3):22-26. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/2687-1149-2020-3-22-26