Preview

Agricultural Engineering (Moscow)

Advanced search

BENCH DESIGN AND STUDY OF PHYSICAL AND MECHANICAL CHARACTERISTICS OF A TEAT CUP LINER WITH ANTIBACTERIAL FILLER

https://doi.org/10.26897/2687-1149-2020-3-22-26

Abstract

He research purpose is to develop test benches and study the change in the physicomechanical properties of a teat cup liner depending on the content of antibacterial filler powder in it. The developed test bench includes a teat cup with a teat cup liner, a vacuum level setter, a vacuum meter and a multimeter. The milk tube plug of the teat cup liner contains a light-emitting diode, and its head plug - a photoresistor. A vacuum increase in the internal cavity of the teat cup liner caused a compression of its walls and decrease of light flux supplied from the light-emitting diode to the photoresistor, readings of which are recorded by the multimeter. The elongation of the teat cup liner was determined on a separate bench with a load of 6 kg. The tests were carried out for three sets of DD00.041 А1 RB teat cup lines, with four samples per a milking machine. The 1st set contained 0%, the 2nd - 3% and in the 3rd one - 5% of silver-based filler developed by the ECOS company. Measurements were carried out after 20, 60 and 110 hours of operation of milking machines with studied teat cup liners connected to a laboratory milking plant. It has been found that adding the filler to a teat cup liner increases its rigidity. In the initial state, the closing vacuum at 0% amounted to 24 kPa, at 3% - 26 kPa, at 5% - 30 kPa. After 110 hours of operation, the closing vacuum was reduced at 0% by 6 kPa, at 3% - by 6 kPa, at 5% - by 8 kPa. In the initial state, the extension of the teat cup liner sleeve at 0% was 25 mm, at 3% - 22.5 mm, at 5% - 20.5 mm. After 110 hours of operation, the elongation increased at 0% by 12 mm, at 3% - by 11mm, at 5% - by 10.3 mm. After 110 hours of operation, no changes were observer on the surface of the liner with no filler, in the 3% samples there appeared rough strips 40.. .50 mm long, while in the 5% samples there appeared through cracks 20.. .35 mm long. Thus the best characteristics have been found with a 3% filler.

About the Authors

YURYG. . Ivanov
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


YELENA V. Mashoshina
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


LYUDMILA N. Verlikova
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


DARIA G. Geletiy
Russian Timiryazev State Agrarian University
Russian Federation


References

1. Ерохин М.Н., Кирсанов В.В., Казанцев С.П. Структурно-технологическое моделирование процессов и функциональных систем в молочном скотоводстве // Научные труды ГНУ ВНИИМЖ Россельхозакадемии. 2007. Т. 17. № 1. С. 19-31.

2. Кирсанов В.В. Сравнительный анализ и подбор систем мониторинга здоровья КРС / В.В. Кирсанов, Ф.Е. Владимиров, Д.Ю. Павкин, С.С. Рузин, С.С. Юрочка // Вестник Всероссийского научно-исследовательского института механизации животноводства. 2019. № 1 (33). С. 27-31.

3. Иванов Ю.Г. Адресное обслуживание животных на молочной ферме // Зоотехния. 2005. № 5. С. 16-19.

4. Иванов Ю.Г., Сидоренко М.С., Голубятников В.А. Исследования микропроцессорной системы дистанционного мониторинга сигналов коров // Вестник ФГОУ ВПО «МГАУ имени В.П. Горячкина». 2015. № 2 (66). С. 7-13.

5. Иванов Ю.Г., Дюльгер Г.П., Сидоренко М.С. Системы дистанционного контроля сигналов коров // Зоотехния. 2014. № 12. С. 6-7.

6. Атаманкина Л.Н., Габдуллин Г.Г., Иванов Ю.Г. Роботизированная технология производства молока от индивидуально взятой коровы // В сб.: Актуальные направления развития техники и технологий в России и за рубежом - реалии, возможности, перспективы. Материалы III Всероссийской научно-практической конференции. 2018. С. 120-124.

7. Иванов Ю.Г., Габдуллин Г.Г., Атаманкина Л.Н. Обоснование структурной схемы получения высококачественного молока с индивидуальными особенностями коров на роботизированных фермах // Инновации в сельском хозяйстве. 2018. № 3 (28). С. 561-570.

8. Цой Ю.А. Разработка бактерицидных композиций для импегирования пищевой резины / Ю.А. Цой, Л.И. Ринк, М.Н. Фильков, В.В. Приходько, С.С. Хохлов // Инновации в сельском хозяйстве. 2018. № 2 (27). С. 348-355.

9. Цой Ю.А., Фильков М.Н., Кононенко А.Б. Исследование влияния многофункциональной добавки РЕАЛМ-1 на бактерицидные свойства сосковой резины // Вестник ВНИИМЖ. 2016. № 1 (21). С. 82-84.

10. Цой Ю.А., Кирсанов В.В., Фильков М.Н. Испытания сосковой резины с бактериостатическими свойствами // Сельский механизатор. 2016. № 2. С. 22-23.

11. Цой Ю.А., Кирсанов В.В., Фильков М.Н., Кононенко А.Б. Исследование влияния добавки РЕАЛМ1 на бактерицидные свойства сосковой резины // Вестник ВНИИМЖ. 2016. № 1 (21). С. 82-84.

12. Цой Ю.А. и др. Бактериостатическое действие модифицирующих добавок на поверхность изделий из резины, сверхвысокомолекулярного полиэтилена и поликарбоната // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. 2015. № 4. С. 14-16.

13. Карташов Л.П., Поздняков В.Д., Козловцев А.П., Трубников В.В. Универсальное приспособление (стенд) для контроля (оценки) физико-механических свойств резиновых чулок доильных аппаратов // Известия Оренбургского аграрного университета. 2012. № 6 (38). С. 83-86.

14. Карташов Л.П., Цвяк А.В., Поздняков В.Д., Трубников В.В. О комплексной оценке доильных аппаратов // Известия Оренбургского аграрного университета. 2012. № 6 (38). С. 86-88.

15. Карташов Л.П., Трубников В.В. Способ оценки доильных аппаратов // Известия Оренбургского ГАУ 2011. № 2. С. 74-75.

16. Карташов Л.П., Цвяк А.В., Фененко А.И., Трубников В.В. Сравнительная оценка доильных стаканов по температурным характеристикам сосков // Механизация и электрификация сельского хозяйства: Межведомственный тематический научный сборник. Вып. 84. Глеваха. 2010 (на укр. яз.). С. 23-26.

17. Трубников В.В. Сравнительная оценка современных доильных апааратов: автореф. дис. канд. техн. наук по специальности 05.20.01. Оренбург: Издательский центр ОГАУ 2011. 20 с.

18. Цвяк А.В., Трубников В.В. Способы оценки современных доильных аппаратов // В сб.: Материалы XVI Международного симпозиума по машинному доению сельскохозяйственных животных. 2012. С. 294-298.


Review

For citations:


Ivanov Yu., Mashoshina Ye.V., Verlikova L.N., Geletiy D.G. BENCH DESIGN AND STUDY OF PHYSICAL AND MECHANICAL CHARACTERISTICS OF A TEAT CUP LINER WITH ANTIBACTERIAL FILLER. Agricultural Engineering (Moscow). 2020;(3):22-26. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/2687-1149-2020-3-22-26

Views: 63


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2687-1149 (Print)
ISSN 2687-1130 (Online)