Preview

Agricultural Engineering (Moscow)

Advanced search

QUALITY INDICATORS OF RAW HOP MATERIALS

https://doi.org/10.34677/1728-7936-2019-4-42-45

Abstract

Market relations impose stringent requirements on the quality of raw hop materials and guaranteed supply volumes. The authors have analyzed the world experience, which indicates that in the hop-growing industry there are tendencies of transition to innovative resource-saving technologies, allowing not only to increase the efficiency of hop production, but also to improve the quality of the produced raw materials. The quality of raw hop materials is a decisive criterion in hop production and processing at all stages of the production process. The paper discusses issues aimed at obtaining high-quality hop products. The authors have determined technological, economic and environmental indicators of the hop quality, as well as the quality estimation criterion - the content of alpha-acid. The paper presents calculation formulas for determining the gross yield of alpha-acid, the cost of one centner, the increase in production, profits and economic efficiency as a result of improving the quality of raw hop materials. It is noted that the use of innovative resource-saving technologies will improve the quality of hop products, and increase the economic efficiency of hop production. It is recommended to hop producers to constantly conduct hop market research, introduce modern innovative production methods and processing technologies; and produce hop raw materials of different marketability taking into account the quality criteria and indicators.

About the Authors

OKSANA G. Karatayeva
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


TATIANA S. Kukushkina
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


YURIY M. Alekseyev
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Каратаева О.Г., Гаврилова О.С. Организация предпринимательской деятельности. Саратов, 2018. С. 111.

2. Каратаева О.Г. Особенности и основные направления интенсификации производства хмеля. В сб. материалов Всероссийской научно-методической конференции с международным участием, посвященной 100-летию академика Д.К. Беляева «Аграрная наука в условиях модернизации и инновационного развития АПК России». 2017. С. 62-65.

3. Каратаева О.Г. Повышение эффективности производства и переработки хмеля (на материалах Чувашской Республики). Дисс.. канд. экон. наук. М.: Московский государственный агроинженерный университет им. В.П. Горячкина, 2011. С. 171.

4. Черноиванов В.И., Ежевский А.А., Краснощеков А.А., Федоренко В.Ф. Управление качеством в сельском хозяйстве: науч. изд. М.: ФГНУ «Росинформагротех», 2011. 344 с.

5. Александров Н.А. Агробиологические основы возделывания и производства хмеля и хмелепродуктов в Российской Федерации / Н.А. Александров, А.Р. Рупошев. М.: Новое Время, 2018. 648 с.

6. Каратаева О.Г. Оценка ёмкости современного отечественного рынка продукции хмелеводства // Вестник ФГОУ ВПО «МГАУ имени В.П. Горячкина». 2010. № 6 (45). С. 110-112.

7. Каратаева О.Г., Кукушкина Т.С., Каратаев Г.С. Современные направления переработки хмеля. Сб. материалов Международной научно-практической конференции «Научно-образовательные и прикладные аспекты производства и переработки сельскохозяйственной продукции». 2018. С. 194-200.

8. Эгиз С.А. Хмелеводство в России. СПб., 1907.

9. Szewczuk Cz., Sugier D. Wyniki badan oraz propozycje zmian w nawozeniu chmielu // Annales UMCS. 2004. Sec. E. 59 (2): Р. 621-629.

10. Szewczuk Cz. Ocena stanu odzywienia roslin chmielu na podstawie plonow szyszek oraz analiz chemicznych lisci i gleby. Lublin: Rozpr. Nauk, 1988. P. 110.


Review

For citations:


Karatayeva O.G., Kukushkina T.S., Alekseyev Yu.M. QUALITY INDICATORS OF RAW HOP MATERIALS. Agricultural Engineering (Moscow). 2019;(4):42-45. (In Russ.) https://doi.org/10.34677/1728-7936-2019-4-42-45

Views: 133


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2687-1149 (Print)
ISSN 2687-1130 (Online)