Preview

Agricultural Engineering (Moscow)

Advanced search

INFLUENCE OF ENVIRONMENTAL FACTORS ON THE DECREASE OF PESTICIDE EFFECT ON POTATO YIELD

Abstract

In the face of growing intensification, the application of chemicals, the use of increasingly powerful pesticides, there is a growing need to shift to biologization agriculture, the development of technologies for growing of ecologically safe products. The authprs have carried out an experimental crop rotation with a reduced pesticide effect with elements of organic farming. Field experiments, records and observations were carried out and kept in accordance with the requirements of the field experience methodology and research methods for potato crops. At the experimental site, for nine years, Jerusalem artichoke was grown in a monoculture, chemical treatments were not carried out and mineral fertilizers were not introduced. Further on, Jerusalem artichoke crops were twice sown in the soil along with green manure crops: Lupin white, white mustard, and oats. After the sowing of green manure crops potato crops were planted. The study was performed on elite material of potato varieties resistant to the main diseases: late blight, early blight, scab, Rhizoctonia - Udacha (early), Vympel (mid-season), Vektar Belorusskiy (medium). It has been noted that the highest gross yield was obtained in all the studied varieties when planting potatoes after white mustard, oats and lupin. The average potato yield was 28.9, 28.3 and 25.5 t/ha, respectively. At the same time, the yield obtained after oats (grown after potatoes) mounted to 23.4 t/ha. The use of green manure crops (white mustard, white lupine, and oats) in the crop rotation after Jerusalem artichoke is estimated to allow obtaining a conditional net income of up to 90 thousand rubles/ha.

About the Authors

OKSANA A. Starovoitoya
Lorch Potato Research Institute
Russian Federation


VIKTOR I. Starovoitov
Lorch Potato Research Institute
Russian Federation


ALEKSANDRA А. Manokhina
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


YURIY P. Boyko
Lorch Potato Research Institute
Russian Federation


YURIY A. Masyuk
Lorch Potato Research Institute
Russian Federation


References

1. Будин К.З. Повышение эффективности производства и хранения картофеля // Науч.-техн. бюл. ВИР. 1984. Вып. 138. С. 10-13.

2. Старовойтов В.И., Старовойтова О.А., Манохина А.А. Проблемы органического земледелия в картофелеводстве // В сб.: Актуальные вопросы экономики и агробизнеса: Сб. статей IX Международной науч.-практ. конференции. 2018. С. 404-411.

3. Конкурентоспособные технологии семеноводства, производства и хранения картофеля / О.А. Старовойтова, С.В. Жевора, В.И. Старовойтов, Е.В. Овэс, А.В. Коршунов, А.А. Манохина, В.И. Балабанов, В.Ф. Федоренко, И.Г. Голубев, П.С. Звягинцев, В.В. Зуев, Н.В. Воронов. Москва, 2018. 236 с.

4. Мельцаев И.Г., Борин А.А. Приемы повышения плодородия почв // Земледелие. 2005. № 1. С. 12-13.

5. Старовойтов В.И., Старовойтова О.А., Манохина А.А., Макаров В.А. Агрегат для высева семян в биоконтейнерах // Сельский механизатор. 2011. № 9. С. 10-11.

6. Старовойтов В.И., Минин В.Б., Устроев А.А., Логинов Г.А., Воронов Н.В. Технические вопросы обеспечения органического земледелия в России // В сб.: Картофелеводство: Материалы науч.-практ. конференции. 2017. С. 130-133.

7. Лысенко Ю.Н., Лысенко Н.Ю., Барышникова Е.Г. Передовую технологию населению // Картофель и овощи. 2015. № 5. С. 24-25.

8. Терехов И.В. Сидераты эффективны // Картофель и овощи. 2015. № 7. С. 33-34.

9. Усанова З.И., Козлов В.В. Выращавание картофеля по горчице белой // Картофель и овощи. 2015. J№ 12. С. 30-32.

10. Лачуга Ю.Ф., Назин Е.И., Митин С.Г. и др. Стратегия машинно-технологического обеспечения производства сельскохозяйственной продукции России на период до 2010 года. М.: ВИМ, 2003. 64 с.

11. Пономарев А.Г., Кабаков Н.С., Джававов Р. Д. Можно рассчитывать на успех при разных технологиях // Картофель и овощи. 2001. № 5. С. 27-28.

12. Starovoytov V., Starovoytova O., Aldoshin N., Mano-hina A. Jerusalem artichoke as a means of fields conservation // Acta Technologica Agriculturae. 2017. Т. 20. № 1. С. 7-10. DOI: 10.1515/ata-2017-0002

13. Бутов А.В., Адоньев С.О. Регуляторы роста на картофеле // Картофель и овощи. 2015. № 5. С. 29-30.

14. Кузнецова М.А., Рогожин А.Н. и др. Юниформ против болезней картофеля // Картофель и овощи. 2015. № 5. С. 24-26.

15. Федотова Л.С., Кравченко А.В., Тимошина Н.А. и др. Руководство по применению бактериальных удобрений в картофелеводстве. М.: Россельхозакадемия, ВНИИКХ, 2012. 32 с.

16. Старовойтова О.А., Старовойтов В.И., Манохина А.А. Возделывание картофеля с использованием водных абсорбентов // Вестник ФГОУ ВПО «МГАУ имени В.П. Горячкина». 2016. № 2 (72). С. 28-34.

17. Павлова О.А. Влияние агротехнических приёмов на урожайность и качество картофеля при возделывании на грядах: Автореф. дис.. канд. с.-х. наук. М.: ВНИИКХ, 2006. 23 с.

18. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). 5-е изд., доп. и перераб. М.: Агропромиздат, 1985. 351 с.

19. Методика исследований по культуре картофеля М.: НИИКХ, 1967. 263 с.


Review

For citations:


Starovoitoya O.A., Starovoitov V.I., Manokhina A.А., Boyko Yu.P., Masyuk Yu.A. INFLUENCE OF ENVIRONMENTAL FACTORS ON THE DECREASE OF PESTICIDE EFFECT ON POTATO YIELD. Agricultural Engineering (Moscow). 2019;(2):30-34. (In Russ.)

Views: 63


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2687-1149 (Print)
ISSN 2687-1130 (Online)