Preview

Agricultural Engineering (Moscow)

Advanced search

SPECIFIC CONDITIONS OF STORING JERUSALEM ARTICHOKE

https://doi.org/10.26897/1728-7936-2018-3-7-12

Abstract

The paper considers some specific conditions of storing the tubers of Jerusalem artichoke. After long-term storage with traditional methods Jerusalem artichoke tubers quickly lose the turgor and are easily infested with bacterial diseases. For example, when storing tubers in a room with an air temperature of 17…22°C for 10 days, the weight of tubers decreases by 7%, for 20 days - by 14%. The authors have conducted research to analyze the method of biopolymer coating of tubers with a film of nanoscale thickness using Milekons and Artafit preparations. The safety of the Skorospelka variety depending on the treatment of tubers with preparations Milekons and Artafit before storage has been determined in dynamics from October 2015 to July 2016 in polypropylene bags and vegetable nets at a temperature of +2...+5°C. It has been stated that the tubers of Jerusalem artichoke lose less moisture during storage in polypropylene bags (63% of tubers have remained on average) than in vegetable nets (56% of tubers have remained on average). The least losses during storage have been observed in case of storing tubers in polypropylene bags treated with the Artific (21%) and Milekons (34%) preparations. Thus, the film of nanoscale thickness made on the surface of tubers, allows to reduce weight loss up to 49%. The research has shown significant changes in the chemical composition of tubers during storage. In order to preserve a higher content of carbohydrates, including inulin in tubers, it is preferable to store Jerusalem artichoke tubers in polypropylene bags at a temperature of + 2... +5°C.

About the Authors

OKSANA A. Starovoitova
Lorch Potato Research Institute
Russian Federation


VIKTOR I. Starovoitov
Lorch Potato Research Institute
Russian Federation


ALEKSANDRA А. Manokhina
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Манохина А.А., Старовойтова О.А., Старовойтов В.И. Методика выращивания топинамбура // Вклад молодых ученых в инновационное развитие АПК России: Сборник статей Международной научно-практической конференции молодых ученых, посвященной 65-летию ФГБОУ ВО Пензенская ГСХА. Том II. Пенза: РИО ПГСХА, 2016. С. 160-162.

2. Старовойтов В.И., Старовойтова О.А., Манохина А.А. Механизация возделывания топинамбура в органическом земледелии // АПК России. 2016. Т. 23. № 4. С. 841-844.

3. Старовойтова О.А., Старовойтов В.И., Манохина А.А. Технология выращивания топинамбура в органическом земледелии // Вестник ФГОУ ВПО «МГАУ имени В.П. Горячкина». 2016. № 6 (76). С. 42-47.

4. Старовойтов В.И., Старовойтова О.А., Хутинаев О.С., Бирюкова В.А., Шмыгля И.В., Манохина А.А., Баранов В.В. Методические рекомендации к типовой технологии крупномасштабного производства оригинальных семян топинамбура. М., 2016. 29 с.

5. Старовойтов В.И., Старовойтова О.А., Манохина А.А., Звягинцев П.С. Промышленное освоение топинамбура // Аграрная наука в условиях модернизации и инновационного развития: Сборник материалов Всероссийской научно-методической конференции с международным участием, посвященной 100-летию академика Д.К. Беляева. 2017. С. 188-191.

6. Захаренко В.А., Новожилов К.В., Макаров А.А. и др. Научное обеспечение и организация системы управления фитосанитарным состоянием агроэкосистем. М.: РАСХН, 1993. 58 с.

7. Старовойтов В.И., Старовойтова О.А., Звягинцев П.С., Манохина А.А., Жоврененко Т.В., Леденев В.П. Внедрение инноваций в агропромышленный сектор - ключ к развитию экономики России // Международный технико-экономический журнал. 2015. № 4. С. 36-40.

8. Llorens J., Arn J., Escol A., Ribes-Dasi M., Masip J., Camp F., Gr.cia F., Solanelles F., Pallej T., Val L., Planas S., Gil E., Palac J. A tractor-mounted scanning LIDAR for the non-destructive measurement of vegetative volume and surface area of tree-row plantations: a comparison with conventional destructive measurements // Biosystems Engineering 102 (2). 2009b. Рp. 128-134. Cited 99 times, doi: 10.1016/j.biosystemseng.2008.10.009

9. Ehrgashev A. Intensity and dynamics of formation of the products of photosynthesis by Jerusalem artichoke. Fiziol. i Biokhim. Kul’turnykh Rastenij. 8. 1976. pp. 299-303.

10. Zubr J. Jerusalem artichoke as a field crop in northern Europe, in Topinambour (Jerusalem Artichoke). Report EUR 11855, Grassi, G. and Gosse, G., Eds., Commission of the European Communities. Luxembourg, 1988a. pp. 105-117.

11. Zubr J. Performance of different Jerusalem artichoke cultivars in Denmark (1982-1984), in Topinambour (Jerusalem Artichoke). Report EUR 13405, Gosse, G. and Grassi, G. Eds., Commission of the European Communities. Luxembourg, 1991. pp. 43-51.

12. Lloyd N.D.H., Canvin D.T. Photosynthesis and photorespiration in sunflower selections. Can. J. Bot. 55. 1977. pp. 3006-3012. Cited 44 times, doi: 10.1139/b77-338.

13. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). 5-е изд., доп. и перераб. М.: Агропромиздат, 1985. 351 с.

14. Метод изучения влияния условий хранения на лежкоспособность моркови и картофеля: Методические указания. Л.: ВИЗР, 1981. 13 с.


Review

For citations:


Starovoitova O.A., Starovoitov V.I., Manokhina A.А. SPECIFIC CONDITIONS OF STORING JERUSALEM ARTICHOKE. Agricultural Engineering (Moscow). 2018;(3):7-12. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/1728-7936-2018-3-7-12

Views: 148


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2687-1149 (Print)
ISSN 2687-1130 (Online)