IMPROVING THE EFFICIENCY OF PRIMARY MILK PROCESSING ON FARMS
https://doi.org/10.26897/2687-1149-2022-2-34-40
Abstract
Technological processes of primary processing and storage of livestock products require large volumes of low-potential thermal energy. One of the effective ways to preserve the high quality of milk, reduce the energy consumption of primary processing and storage of livestock products is the use of alternative energy sources. The author has analyzed systems for primary processing and storage of milk based on the use of natural cold, vacuum and thermoelectric modules. The article shows the advantages of such systems as compared with traditional ones and gives the classification of equipment using natural cold. It is noted that when using natural cold, the cost of electricity for cooling milk is reduced to 10...12 kWh/t, and when using a hybrid vacuum-evaporation plant - up to 15...18 kWh/t. The article presents a technological scheme of a thermoelectric installation for milk cooling and pasteurization and recuperative heating of washing water on farms with milking robots. Based on the performed analysis the author makes recommendations on the use of alternative energy sources for milk pre-cooling on farms with milking robots. It is established that the use of alternative energy sources provides for environmentally safe, energy-saving and reliable primary processing and storage of livestock products in the places of its production, and contributes to a significant reduction in losses and preservation of high quality. Studies have proved the effectiveness of using combined cooling and storage systems for livestock products using natural cold in combination with thermoelectric, vacuum, and ground cooling
About the Author
ALEKSEI B. KorshunovRussian Federation
References
1. Иванов Ю.А. Цифровое животноводство: перспективы развития // Вестник ВНИИМЖ, 2019. № 1(33). С. 4-7.
2. Кормановский Л.П. И малым фермам нужны высокие технологии и современная техника // Инновации в сельском хозяйстве. 2016. № 4(19). С. 98-102.
3. Тихомиров И.А., Андрюхина О.Л, Скоркин А.В. Ресурсосберегающие технологии производства высококачественного молока // Вестник ВНИИМЖ. 2018. № 4. С. 92-99
4. Козловцев А.П., Панин А.А., Корякина М.А., Герасименко И.В., Козловцева С.П., Попова М.И. Состояние и перспективы развития систем охлаждения молока // Совершенствование инженерно-технического обеспечения технологических процессов в АПК: Материалы Международной научно-практической конференции. Оренбург: Издательский центр ОГАУ, 2017. С. 184-186.
5. Mhundwa R., Simon M., Tangwe S. Low-cost empirical modelling to determine cooling savings in a dairy plant using a pre-cooler. Proceedings of the 13th Conference on the Industrial and Commerical Use of Energy (ICUE), 2016: 57-62 WOS: 000386657000009
6. Murphy M.D., Upton J., Mahony M.J. Rapid milk cooling control with varying water and energy consumption. Biosystems Engineering, 2013; 116(1): 15-22. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2013.05.007
7. Jordan R.A., Cortez L.A.B., Silveira V.Jr., Cavalcanti-Mata M.E.R.M., de Oliveira F.D. Modeling and testing of an ice bank for milk cooling after milking. Engenharia Agricola, 2018; 38(4): 510-517. https://doi.org/10.1590/1809-4430-Eng.Agric.v38n4p510-517/2018
8. Torres-Toledo V., Hack A., Mrabet F., Salvatierra-Rojas A., Muller J. On-farm milk cooling solution based on insulated cans with integrated ice compartment.International Journal of refrigeration, 2018; 90: 22-31. https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2018.04.001
9. Голубин С.И., Баясан Р.М., Лобанов А.Д., Баясан Т.В. Парожидкостные термостабилизаторы грунта различных типов и назначения, их конструктивные и теплотехнические особенности // Трубопроводный транспорт: теория и практика. 2012. № 4(32). С. 14-19.
10. Коршунов А.Б. Влияние энергосберегающих систем с использованием природного холода на энергоемкость процесса охлаждения молока // Сельскохозяйственные машины и технологии. 2020. Т. 14, № 3. С. 39-44. https://doi.org/10.22314/2073-7599-2020-14-3-39-44
11. Кирсанов В.В., Иванов Ю.Г., Верликова Л.Н., Кравченко В.Н. Установка для охлаждения молока с использованием термоэлектрических модулей // Агроинженерия.2021.№ 3(103).C49-55.https://doi.org/10.26897/2687-1149-2021-3-49-55
12. Коршунов Б.П., Учеваткин А.И., Марьяхин Ф.Г., Коршунов А.Б. Система тепловой обработки молока на животноводческих фермах // Техника и оборудование для села. 2016. № 11. С. 33-36
Review
For citations:
Korshunov A.B. IMPROVING THE EFFICIENCY OF PRIMARY MILK PROCESSING ON FARMS. Agricultural Engineering (Moscow). 2022;24(2):34-40. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/2687-1149-2022-2-34-40