Preview

Agricultural Engineering (Moscow)

Advanced search

TEA PLANTATION ESTABLISHING AND CARE TECHNOLOGIES

https://doi.org/10.26897/2687-1149-2021-6-38-42

Abstract

The use of fertilizers is one of the most effective methods for ensuring a steady increase in the yield of tea plantations and maintaining it at a high level. The author analyzed agrotechnical requirements for the establishment and maintenance of tea plantations, taking into account the specific natural production and physiological characteristics of tea plants. The paper considers the influence of agrotechnical methods for the care of tea plantations on their productivity, such as: fertilizing, pruning, and cultivating the soil in the inter-rows. It has been established that both mineral and organic fertilizers greatly influencence on the development and productivity of tea plants. The latter type in the form of manure or peat compost, when applied in 4 years one time at a rate of 50 t/ha, gives an excellent effect. First, organic fertilizers are used for plantations located on slopes or flat areas with heavy soils. Doses of nitrogen fertilizers are set depending on the age and yield of the tea plantation. It is noted that plantations with closed rows and trellis trimming do not need deep tillage. On such plantations, it is recommended to carry out winter tillage every 3-4 years with the simultaneous intra-soil application of phosphorus and organic fertilizers. The timing of applying phosphorus fertilizers can be adjusted depending on their content in the soil. It is recommended to leave the trellis pruning material on the plantations as an organic fertilizer for plant nutrition. According to the current agrotechnical requirements, the optimal indicator of soil acidity, at which a tea plant shows maximum viability and can give the highest leaf yield, is PH = 4.0...6.5.

About the Author

REMZI N. Didmanidze
Russian State Agrarian University - Moscow Timiryazev Agricultural Academy
Russian Federation


References

1. Дидманидзе О.Н., Дидманидзе Р.Н. Повышение эффективности процессов производства и реализации чая. М.: УМЦ «Триада», 2003. 120 с.

2. Чхаидзе Г.И., Миколадзе А.Д. Чаеводство. М.: Агропроиздат, 1991. 206 с.

3. Дараселия М.К. и др. Культура чая в СССР. Тбилиси: «Мецниереба», 1991. 560 с.

4. Гвасалия М.В. Биологический потенциал новых сортов чая при разной листосборной поверхности // Материалы Международной научно-практической конференции «Совершенствование сортимента и технологий возделывания плодовых и ягодных культур». Орел: ВНИ-ИСПК, 2010. С. 54-57.

5. Гвасалия М.В. Продуктивность сортов и форм чая разного происхождения в условиях влажных субтропиков // Вестник РАСХН. 2013. № 4. С. 16-18.

6. Гвинианидзе Т.Н., Хведелидзе В.Г. Жизненно важные микроэлементы в чайном листе // Пиво и напитки. 2005. № 2. С. 54.

7. Татарченко И.И., Мохначев И.Г., Касьянов Г.И. Технология субтропических и пищевкусовых продуктов. М.: Издательский центр «Академия», 2004. 384 с.

8. Малюкова Л.С., Козлова Н.В. Эффективность применения минеральных удобрений под чай в условиях длительного многофакторного полевого опыта // Материалы Всероссийской научно-методической конференции «Совершенствование организации и методологии агрохимических исследований в Географической сети опытов с удобрениями». М.: ВНИИА, 2006. С. 128-129.

9. Huanwen Chen, Huazheng Liang, Jianhua Ding, Jinhu Lai, Yanfu Huan, Xiaolin Qiao. Rapid differentiation of tea products by surface desorption atmospheric pressure chemical ionization mass spectrometry. J. Agr. and Food Chem. 2007, 55 (25): 10093-10100.https://doi.org/10.1021/jf0720234

10. Малюкова Л.С., Притула З.В., Козлова Н.В. и др. Оптимизация доз минеральных удобрений на плантациях чая // Садоводство и виноградарство. 2007. № 1. С. 20-23.

11. Масленников А.А., Гвасалия В.П. Прогрессивные приёмы возделывания чая. М.: Колосс, 1980. 127 с.

12. Мегрелидзе Т.Я., Григолашвили М.А., Хведелидзе В.Г., Надирадзе З.Н. Исследование массообменных характеристик чая. GEN: Georg. Eng. News, 2005. № 4. С. 239-241.

13. Рудакова И.Е., Розанова Н.М., Клепач А.Н. и др. Современный рынок: природа и развитие / Под ред. Э.П. Дунаева, И.Е. Рудаковой. М.: Изд-во МГУ, 1992. 132 с.


Review

For citations:


Didmanidze R.N. TEA PLANTATION ESTABLISHING AND CARE TECHNOLOGIES. Agricultural Engineering (Moscow). 2021;(6):38-42. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/2687-1149-2021-6-38-42

Views: 70


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2687-1149 (Print)
ISSN 2687-1130 (Online)