MILK COOLING UNIT BASED ON THERMOELECTRIC MODULES
https://doi.org/10.26897/2687-1149-2021-3-49-55
Abstract
The tendency to increase the consumption of personalized nutrition opens up new prospects for the industrial production of milk from an individual cow with preserved useful components inherent in a specific animal species, the composition of fat, protein, lactose, and taste. A milking installation is composed of robots for individual milking of cows with automatic control of milk quality indicators. At the same time, milk corresponding to the parameters of high quality enters the thermoelectric plate-type cooler - heater, then into the packing machine, where it is bottled into containers to further proceed to the refrigerator. Thermal modules as a cooling element are chosen due to their high speed and the ability to accurately control the set temperature. At the same time, water is heated through the hot heating system of the thermal module, which is used for the technological needs of the farm. The work aims at developing and justifying the parameters of an energy-saving thermoelectric system for cooling native individual milk from a cow and heating water in milking robots for the production of personalized food products. The authors present a technological line scheme with milk cooling directly during the milking process. Analytical relationships are given for calculating the parameters of a thermoelectric cooling system according to two options - the milk flow rate and the parameters of the cyclic supply of one-time equal portions of milk. The proposed technology and method for milk cooling in the flow using thermoelectric modules as part of milking robots makes it possible to develop a new technology for the production of high-quality dairy products according to individual orders of consumers.
About the Authors
VLADIMIR V. KirsanovRussian Federation
YURI G. Ivanov
Russian Federation
LYUDMILA N. Verlikova
Russian Federation
VLADIMIR N. Kravchenko
Russian Federation
References
1. Юрк Н.А., Динер Ю.А. К вопросу обеспечения производственной безопасности инновационных продуктов персонализированного питания // Перспективы развития отрасли и предприятий АПК: отечественный и международный опыт: Сборник материалов Международной научно-практической конференции. Омск: ФГБОУ ВО Омский ГАУ, 2020. С. 490-494.
2. Шваб Е.Э., Сафралиев Ш.Н., Дубняк Я.В. Значение персонализированного питания в жизни современного человека // В сб.: Инновации и технологии в биомедицине. Владивосток: Дальневосточный федеральный университет, 2020. С. 9-12.
3. Гулсен Ян. Роботизированное доение. Серия Future Farming («Фермерство будущего») «Роботизированное доение», 2011. 53 с. https://issuu.com/agrodelo. ru/docs/book-robot-milking.
4. Измайлов А.Ю., Цой Ю.А., Кирсанов В.В. Технологические основы алгоритмизации и цифрового управления процессами молочных ферм. М.: Инфра-М, 2019. 208 с.
5. Кирсанов В.В., Кравченко В.Н., Филонов Р.Ф. Применение теромоэлектрических модулей в пастеризационно-охладительных установках для обработки жидких продуктов: Монография. М.: ФГБОУ ВПО МГАУ, 2011. 88 с.
6. Шостаковский П. Современные решения термоэлектрического охлаждения для радиоэлектронной, медицинской промышленной и бытовой техники // Компоненты и технологии. 2020. № 1. С. 102-109.
7. Иванов Ю.Г., Габдуллин Г.Г., Атаманкина Л.Н. Обоснование структурной схемы получения высококачественного молока с индивидуальными особенностями коров на роботизированных фермах // Инновации в сельском хозяйстве. 2018. № 3 (28). С. 561-570.
8. Иванов Ю.Г., Машошина Е.В., Верликова Л.Н. Структура технических средств линии получения молока коров с индивидуальным составом // Техника и технологии в животноводстве. 2020. № 4 (40). С. 39-43.
Review
For citations:
Kirsanov V.V., Ivanov Yu.G., Verlikova L.N., Kravchenko V.N. MILK COOLING UNIT BASED ON THERMOELECTRIC MODULES. Agricultural Engineering (Moscow). 2021;(3):49-55. (In Russ.) https://doi.org/10.26897/2687-1149-2021-3-49-55